Prevod bytovky by podľa R. Fica mala prešetriť špeciálna prokuratúra

24.11.2012 Bratislava

Bratislava 24. novembra (TASR) – Kauzu podozrivého prevodu bytovky v Bernolákove, v ktorej mal byť zapletený bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka spolu s človekom z takzvaných mafiánskych zoznamov Mariánom Kočnerom, by mala podľa premiéra Roberta Fica prešetriť špeciálna prokuratúra. Povedal to dnes v diskusnej relácii Rádia Slovensko Sobotné dialógy.

"Touto vecou sa musí zaoberať špeciálna prokuratúra," povedal Fico. Orgány činné v trestom konaní by podľa neho mali mať voľné ruky na čo najrýchlejšie prešetrenie prípadu. O kauze sa podľa neho môže hovoriť aj v parlamente, ale považoval by to za "hon na líšku". Napriek tomu premiér ubezpečil, že nikto nebude nič blokovať. "Otázka je, o čom sa budeme baviť, pretože Národná rada SR nemá vyšetrovacie právomoci," dodal.

Podľa Fica sa proces vymenovania nového generálneho prokurátora veľmi naťahuje a mrzí ho, že zvolený kandidát Jozef Čentéš, ktorého zatiaľ prezident nevymenoval, namietal niektorých sudcov Ústavného súdu SR, ktorí majú rozhodovať o jeho sťažnosti proti nevymenovaniu do funkcie. Predseda vlády tvrdí, že Čentéš tým spôsobil ďalšie oddialenie rozhodnutia Ústavného súdu SR. "Pán prezident Gašparovič postupuje absolútne v súlade so zákonom a veľmi správne podľa môjho názoru čaká na definitívne vyriešenie akýchkoľvek ústavnoprávnych otáznikov na Ústavnom súde," myslí si Fico. Keď Ústavný súd SR definitívne ukončí rozhodovania v tejto kauze, premiér verí, že prezident Ivan Gašparovič urobí rozhodnutie o vymenovaní alebo nevymenovaní Čentéša za generálneho prokurátora veľmi rýchlo.

Generálna prokuratúra podľa Fica potrebuje za šéfa človeka, ktorý nikdy "nebol v hre", teda takého, ktorý sa nikdy neuchádzal o zvolenie. Prokurátorskej samospráve naznačil, aby prišla so svojimi návrhmi.
 

Vyberte región